Det var ett tag sedan jag läste boken "The Wisdom of Crowds" av James Surowiecki. Jag rekomenderar den dock till alla. Den är väldigt tankeväckande. Den handlar om lite olika saker. Bland annat diskuteras hur stora grupper människor samordnar sig sinsemellan utan direkt kommunikation eller utan att någon överordnad person dirigerar dem.
Det som kanske är mest intressant är den del av boken som handlar om hur människors aggregerade kunskap kan användas. Som ett första exempel nämner han ett experiment med en gris på någon marknad eller mässa. Deltagarna på mässan fick gissa grisens vikt och den som kom närmst vann något pris. Fascinerande nog blev medelvärdet av gissningarna oerhört nära exakt. Faktiskt bättre än alla eller nästan alla enskilda gissningar. Det här har upprepats med lekar där man gissar antalet mynt i en burk osv.
Suruwiecki går vidare och konstaterar att när man lägger ihop information från olika enskilda personer som agerar självständigt får man oerhört pricksäkra resultat. Suruwiecki visar hur detta fungerar på exempelvis amerikansk sportsbetting där de aggregerade gissningarna resulterar i en så kallad point spread som är det mest effektiva sättet att förutspå resultaten i framtida matcher. Jag vill minnas att det var förvånande med vilken exakthet point spreaden förutspår resultatet av något så oerhört oförutsägbart.
På motsvarande sätt visas också hur "marknader" där folk gissar på skådespelares karriärer och filmers framgångar är oerhört exakta sätt att förutspå framtiden. Han nämner även att olika underrättelsetjänster har funderat på liknande upplägg för att förebygga terror men att det stöter på olika etiska och praktiska problem.
Självklart finns även ett väldigt intressant kapitel i boken där han diskuterar aktiemarknader (samt även ett väldigt spännande kapitel om LTCM). Att utvärdera aktiemarknadens effektivitet och träffsäkerhet är naturligtvis mycket svårare än att utvärdera träffsäkerheten i gissningen på en fotbollsmatch. Bland annat är det oklart på vilken tidshorisont aktiemarknadens aktörer agerar. Jag vill dock minnas att det mesta talar för att aktiemarknaden är väldigt bra på att värdera företag. Om man också kan dra slutsatser av hur precisa resultat aggregerad kunskap kan ge på andra områden är det logiskt att anta att aktiemarknaden är väldigt effektiv den med. Detta är också poängen med min långa bokrecension, det är svårt att vara bättre än marknaden. Säkert inte omöjligt men svårt.
Om man vill närma sig frågan från ett annat håll kan man istället studera den ekonomiska hypotesen om den effektiva marknaden. Men jag tror nog att man får större behållning av att läsa Suruwieckis bok. Den har dessutom en massa andra spännande insikter och ett högt underhållnignsvärde.
Har någon av er läst boken och vill kommentera eller har ni andra åsikter om den effektiva marknadshypotesen? Har jag sålt in boken, kommer ni att läsa den?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar