torsdag 5 september 2013

2 - Min strategi

Det finns naturligtvis oändligt många sätt att genomföra indexinvestering på men tanken med denna blogg är att det ska vara möjligt för er läsare att följa åtminstone ett sätt och min praktiska tillämpning av den bärande idén. Vad jag hoppas få ut av det är era kloka råd och kommentarer för att allt eftersom utveckla och anpassa min strategi. 

Rent teoretisk tror jag att man uppnår bäst resultat genom att ombalansera ofta och regelbundet och så exakt som möjligt. Tyvärr så är handel i värdepapper förenad med transaktionskostnader. För en småsparare är dessa betydande eftersom man inte har så mycket att investera. Man har heller kanske inte möjlighet att administrera sina investeringar så ofta.

Min strategi för närvarande är att försöka investera 5000 kr per månad och därvid ha följande mål för portföljsammansättningen:

Korta räntor – 25 %
Långa räntor – 5 %

Svenska aktier – 35 %
Amerikanska aktier – 35 %

Det kommer kanske inte alltid vara möjligt att investera 5000 varje månad och vissa månader kommer det istället att bli en slant extra men det hör till livets oförutsägbarhet och är en faktor man får räkna med när man investerar anser jag.

Allt eftersom sparkapitalet ökar är tanken att diversifiera mot fler tillgångsslag för att sprida riskerna och öka avkastningen.

 

2 kommentarer:

  1. Har du funderat på att investera varannan månad eller mer sällan. Jag tänker på att courtaget blir ganska dyrt om man enbart investerar 5000kr?

    SvaraRadera
  2. Hej Ikaros,

    Tack för din kommentar, du har helt rätt så klart, courtaget är den enskilt största kostnaden med mina val av värdepapper. Via avanza handlar jag dock fonder utan avgift. Min tanke är att avvakta med att handla amerikanska etf:er tills jag har en summa som är något större. Exempelvis kommer jag att i tillgångsslaget aktier fylla på med Avanza Zero tills jag har åtminstone 10 000 kr mer än av min ETF (Vanguard total stock) och då göra ett inköp i den. På motsvarande vis kanske med räntorna. Det finns amerikanska ränteetf:er som ger månatlig utdelning tex och som blir roligare att äga än svenska fonder.

    Jag prioriterar att hålla förhållanden 30-70 mellan tillgångsslagen framför den exakta fördelningen inom tillgångsslaget jag eftersträvar eftersom värdepapper inom samma tillgångsslag är starkt korrelerade ändå.

    SvaraRadera