tisdag 24 september 2013

4 - Publicering av portfölj

Är nu åter från en kortare semester och kan konstatera att börsen, i alla fall den svenska  har gått starkt under tiden.

Portföljen är idag från och med start nere -2,16%. Det är en positiv utveckling sen senast då vi var nere -2,27% från start.

Från och med idag hittar ni portföljen på denna länk istället för som förut när jag publicerade porftöljen i text (inlägg 3 nedan). Min förhoppning är att det ska bli lättare för er att följa projektet på det här sättet och att det ska spara tid och arbete åt mig. Återkom gärna med kommentarer.

Imorgon får jag lön och då kommer jag att göra ett nytt inköp. Det kommer då att redovisas i ett inlägg samt på länken ovan.

4 kommentarer:

  1. Påminner en hel del om mitt egna sparande, kommer fortsätta att titta in här för att se hur det går för dig.

    Har ett par tankar angående din fördelning. Funderar du inte på att fler områden än bara Sverige och USA?
    Har själv fördelat det genom 20% i räntefond, 40% i Sverige och resterande fördelat jämnt på Europa, USA och tillväxtmarknader och sen balansera om i December.
    Började själv mitt sparande 10e Juli och är i dagsläget +6,52% på insatt kapital.

    Kan även rekommendera http://tradingtheomx.blogspot.se/ som kör en egen variant av indexinvestering. Jag använder mig inte själv av hans strategi men bloggen är väldigt intressant att följa.

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christian,

      Jag har absolut övervägt att ta in fler geografiska områden än Sverige och USA när det gäller såväl aktier som räntor. På sikt vill jag även ta in andra tillgångsslag (guld tex). Jag tror dock inte att det är meningsfullt så länge sparandet inte har nått åtminstone 100.000 kr.

      När sparandet blir större och kursförändringar blir mer betydelsefulla än nysparande blir det logiskt att man inte kommer att hålla sina fördelningar lika noga utan att man kanske lägger 5000 kr rakt av på det värdepapper som laggar mest gentemot målsättningen. Idag köper jag så att fördelningen återställs till i stort sett exakt 30-70/räntor - aktier. En förutsättning för det är att handla i svenska fonder eftersom handeln inte kostar mig något via avanza.

      Man bör vara medveten om att det inte kommer att göra särskilt stor skillnad. Världens olika aktiermarknader är starkt korrelerade (har en siffra på ungefär 0,8, där 1.0 är fullständig korrelation). Vinsterna kommer istället av att fördela på olika tillgångsslag snarare än geografiska områden.

      Jag har varit inne på tradingtheomx.blogspot.se och tycker det är ett intressant projekt. Skillnaden är väl att han aktivt försöker tajma marknaden med utgångspunkt i guld och dödskors. Jag tror absolut att hans tillvägagångssätt kan vara framgånsrikt. Nackdelen är att han är beroende av tekniska indikatorer som inte alltid ger rätt signal.

      Radera
  2. Välkommen till bloggosfären! Det här ska jag följa!

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Tack för din vänliga kommentar, är själv en läsare av din blogg. Ska försöka få ut lite inlägg under vecka nu när det dykt upp några läsare. Känns kul!

    SvaraRadera